Sfaturi practice pentru amenajarea unui living de tip open space

Sfaturi practice pentru amenajarea unui living de tip open space

Spațiile mari și deschise pot părea greu de gestionat atunci când vine momentul să ne (re)amenajăm locuința. Cu toate acestea, tot mai multe persoane optează pentru livingul de tip open space, datorită efectului vizual plăcut (luminozitate sporită), dar și datorită faptului că ajută la fluidizarea spațiului, aspect care te ajută să te miști mai ușor între încăperi.

Cele mai des întâlnite configurații open space sunt cele formate din bucătărie și living sau living și zonă de dining, care pot fi despărțite prin riflaje, panouri sau insule.

Amenajarea open space atunci când nu dispunem de foarte mult spațiu
În această situație, pentru a nu încărca inutil spațiul, îți recomandăm să te rezumi la o canapea cu 2 sau 3 locuri, o măsuță de cafea, corpuri de iluminat mai puțin voluminoase sau spoturi cu LED și mobilier multifuncțional. În ceea ce privește mobilierul, îți recomandăm să alegi piese care să aibă picioarele expuse, pentru că acestea vor crea senzația de spațiu. Nu în ultimul rând, dacă nu dispui de un spațiu prea generos. încearcă să folosești o paletă cromatică deschisă, compusă din nuanțe calde precum bej, roz pastel sau alb. Pentru a crea și un spațiu central, care să atragă privirile, poți opta pentru o porțiune mică de tapet viu colorat sau obiecte decorative mai speciale. Nu te abate, însă, de la regula de bază, și nu exagera cu nuanțele puternice. Încearcă să păstrezi spațiul cât mai aerisit.

În situația în care spațiul de care beneficiezi este unul generos, posibilitățile sunt nelimitate, în funcție de stilul și preferințele tale. Ce este foarte important, totuși, de reținut, e să încerci să armonizezi încăperile, utitlizând tipuri similare de materiale și texturi. Dacă ne raportăm la un living de tip open space, care include și bucătărie, alege texturi, materiale și culori similare pentru mobilierul din cele două încăperi, atât în ceea ce privește mobilierul, cât și elementele decorative.

Iată, așadar, câteva dintre cele mai importante stiluri de amenajare la care poți să te raportezi:

Stilul modern
Acesta este caracterizat de linii clare și curate, eleganță și o paletă cromatică simplă, adesea compusă din nuanțe de alb și gri sau alte nuanțe deschise. Piesele de mobilier sunt din lemn masiv, multifuncționale, pentru a se evita aglomerarea inutilă a spațiului. În ceea ce privește piesele decorative, se recomandă completarea armonioasă cu sticlă, elemente metalice sau oglinzi.

Stilul minimalist
Poate părea similar stilului modern pentru că se utilizează, în mare parte, aceleași principii și reguli. Ne referim aici la paleta cromatică (alb, gri și nuanțe deschise) și la piesele de mobilier, care se recomandă, și în acest caz, a fi multifuncționale. Decorațiunile lipsesc din această ecuație, deoarece se recomandă a fi folosite cât mai puțin, iar atunci când sunt folosite, să nu fie obiecte prea voluminoase sau în culori puternice. Electrocasnicele nu trebuie să fie la vedere, în bucătărie, iar întreg spațiul să fie armonizat cu restul casei.

Stilul industrial
Tot mai multă lume optează pentru abordarea stilului industrial în amenajarea locuințelor. Combinația dintre fier, lemn și cărămidă reușește să ofere cu adevărat un aspect aparte oricărei încăperi, reușind să câștige, astfel, tot mai mulți adepți. Dacă optezi pentru acest tip de amenajare, trebuie să știi că include utilizarea unei palete cromatice închise (gri, maro, negru etc.), a unor canapele de mari dimensiuni (din piele naturală sau întoarsă) și mobilier din lemn masiv și fier forjat. În ceea ce privește obiectele decorative, îți recomandăm texturile metalice, corpurile de iluminat suspendate și arta abstractă.

Stilul rustic
Sunt folosite adesea cărămida aparentă și lemnul, grinzile, culorile deschise și imprimeurile inspirate din natură. Dacă ești un adept al stilului rustic, ține cont de faptul că ar trebui să abordezi acest stil în toată locuința, pentru a nu avea o discrepanță stilistică prea mare. Recomandăm, astfel, mobilierul din lemn masiv, nuanțele pământii și calde, decorațiunile inspirate din natură, plantele de interior și piesele de colecție (tablouri, oglinzi, vase ornamentale, broderii și veioze).

Stilul clasic
Dacă, totuși, nu te regăsești în niciunul dintre stilurile prezentate anterior, probabil că te vei regăsi în cel clasic, care presupune o complexitate mai mare din toate punctele de vedere, cu accente somptuoase. Partea cea mai frumoasă este că acest stil nu se va demoda niciodată. Recomandăm, și de această dată, alegerea mobilierului din lemn masiv, completat armonios cu alte elemente de design din țesături fine precum mătasea sau catifeaua. În privința paletei cromatice, recomandăm utilizarea nuanțelor mai închise de albastru, verde, roșu sau chiar auriu. Deși stilul clasic presupune detalii mai sofisticate, modul în care vei alege să le combini, va face ca acestea să se integreze armonios în decor.

Prin micile trucuri și sfaturi prezentate anterior îți poți crea living-ul visurilor tale. Mai mult, prin adăugarea unei note personale vei reuși chiar să creezi un spațiu unic, care va rămâne în memoria oricui îți va trece pragul și, mai important decât atât, vei reuși să creezi spațiul care să te reprezinte în totalitate.

Pe hausa.ro găsești o gamă variată de mobilier, accesorii și chiar electrocasnice aparținând stilului modern, clasic sau chiar rustic, care îți vor ușura munca în amenajarea unei încăperi de tip open space.

Specialiștii Hausa îți stau cu drag la dispoziție pentru întrebări și asistență.